Kommer inte på inkallning

En säker inkallning

För de allra flesta står nog en riktigt pålitlig inkallning högt upp på önskelistan. Att kunna vara säker på att hunden kommer när man kallar gör att man slipper irritationsmoment i vardagen och att man vågar ha hunden lös mera.

En bra inkallning måste byggas från grunden och sedan underhållas med träning. Det finns väldigt mycket i miljön som lockar våra hundar, inkallningen är en av de saker som jag repeterar och belönar allra mest i min hundträning. En inkallning kan vara allt ifrån "Dags för mat!" till "Strunta i haren!", varje gång du vill att hunden ska komma till dig är ett potentiellt träningstillfälle. Ta vara på dem!

Många hundtränare hävdar att det är omöjligt att få en pålitlig inkallning utan att straffa hunden om den gör fel (inte kommer). Jag säger att det är omöjligt att få en till hundra procent säker inkallning oavsett vilken metod man använder, men med den metod jag beskriver här kan man komma väldigt nära...

  1. Välj en inkallningssignal
    Tänk lite extra innan du väljer signal. För att göra det enkelt för hunden bör din inkallning skilja sig markant från alla andra kommandon, och det ska inte vara ett ord som du använder i andra tillfällen. Hundens namn är t ex ett ord som vi ofta använder i tid och otid, likaså "kom här". Jag använder tre olika inkallningssignaler för tre olika tillfällen: "Hit" på tävlingsbanan, "Häråt" på vardagspromenaden när jag bara vill ha dem till mig utan precision, och en visselpipa som nödsignal.
  1. Börja betinga signalen
    Precis som du betingar en klicker så kan du betinga ett ord. Många nya klickertränare blir förbluffade över hur effektivt klicket kan användas som en inkallning för hunden (det motverkar klickerns syfte i det långa loppet att använda den som en inkallningssignal, men observationen är intressant), men egentligen är det inte vidare konstigt: klick betyder godis. Koppla alltså ihop din inkallningssignal med en godisbit ett antal gånger. Precis som klickern så kommer ordet att förlora sin betydelse för hunden om vi använder det utan att belöna, så var noga med att inte använda det när du inte är beredd att backa upp ditt "löfte" till hunden.
  1. Använd signalen inomhus
    Börja använda din nya inkallningssignal i situationer som hunden ändå kommer: när den ska få mat, när ni ska gå promenad, när du kommer hem, osv. Vi vill göra en koppling i hundens huvud mellan att vara glad och komma till sin ägare samtidigt som den hör ett speciellt ord. Belöna hunden varje gång för att den kommer, med godis, lek, eller något annat som den verkligen gillar.
  1. Träna in en bra avslutning på inkallningen
    Ofta ser man hundar som gör en "hej och hejdå", kommer glatt på inkallning, får sin godisbit, och drar lika snabbt igen. Det är inte riktigt det vi är ute efter, vi vill att hunden ska komma, stanna en stund, och sedan kan vi välja om vi vill släppa iväg den, ge den en uppgift, eller gå vidare kopplad en stund. Jag tycker att en bra avslutning på en inkallning är att jag tar tag i halsbandet på min hund, alltså tränar jag "ta tag i halsbandet" tills det blir världens roligaste grej för hunden. Ta tag i halsbandet, klicka, ge en godis, släpp. Upprepa tills hunden verkar se fram emot att du tar i halsbandet. En variant kan vara att lära hunden trä på halsbandet själv, eller träna "sätta på kopplet" på samma sätt.
  1. Sätt ihop inkallningen och avslutningen
    Börja med att belöna "ta tag i halsbandet" ett par gånger. Öka sedan avståndet till hunden så att du kan kalla in den en liten bit, ta tag i halsbandet, och belöna. Börja "testa" inkallningen inomhus genom att kalla om hunden gör något annat, ta tag i halsbandet, och belöna rikligt.
  1. Utomhus i långlina
    Innan inkallningssignalen är ordentligt befäst föredrar jag att ha en 15 meters spårlina på hunden (för väldigt snabba hundar kan man använda en längre klätterlina), för nödlägen. Om du inte är ganska säker på att din hund kommer att lyda så KALLA INTE. Eftersom du har linan så kan du vänta på ett bättre tillfälle att kalla in utan att riskera att hunden smiter. De första passen utomhus bör vara i ett område med minimalt med störningar för hunden. Var noga med att belöna de allra första inkallningarna rikligt, och passa gärna på när hunden ändå är på väg mot dig. Jag brukar sprida ut ett godisregn över marken som hunden får söka rätt på, det brukar vara mycket uppskattat! Alltså: vänta tills hunden är i rätt läge, kalla, ta tag i halsbandet, klicka, släpp halsbandet och belöna med godisregn. Medans hunden äter upp kan du avlägsna dig så att du är i perfekt läge för att kalla på din hund igen när den tittar upp
12 Aug 2014